Slussen 19:20

Från förra veckans gästblogg.


Det är en varm kväll. Vinden blåser in från saltsjön och får luften att smaka östersjön. Det är rörelse på Södermalmstorg och på Ryssgården. Människors vägar korsas. Folk kommer med Djurgårdsfärjan släpandes på sina lotterivinster från Gröna Lund. Ett barn gråter över sin nyvunna nalle som redan gått sönder.

Jag sitter på en bänk och äter glass efter en arbetsdag på ett väldigt varmt kontor. Jag har rast från allt, är bara ledig och betraktar människorna i min omgivning, den saliga blandningen av söderhipsters på cykel, kontorsnissar på väg ner i tunnelbanan, sommarledigt folk med händerna fulla av shoppingkassar och torghandlarna som packar ihop för dagen.

En sönderslagen kvinna kommer fram till mig och frågar om pengar till middag. Jag ger henne de sju kronor jag har på mig och hon skiner upp, tackar för de sju kronorna och beger sig vidare till nästa bänk.

Jag byter bänk jag med, sätter mig i solen igen och skriver om vad jag ser. Jag tar bänken vid de grönskande valven uppe vid restaurang Strömmen och får sällskapa med måsarna som kretsar över restaurangen och Södermalms stolthet, strömmingvagnen på Ryssgården.

Jag ser mig omkring; ser cyklisterna fara fram i våldsam fart eller långsamt glida ner för Slussen, ser båtarna passera ut och in genom Slussen, ser folket på Debaser, ser Djurgårdsfärjan hämta hem ytterligare ett lass tivolibesökare och jag ser ett gäng backpackers sitta på Södermalmstorg och spela kort. Jag ser människors vägar korsar och jag ser vägar med oräkneligt många mål.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.