Tensta 15:00

Från förra veckans gästblogg:

Det är första gången jag ser någon ge dricks i en kiosk. Mannen före mig köper två flaskor läck och lämnar växeln som dricks. Sött tänker jag och gör detsamma när det blir min tur.

Det är fullt av folk på torget vid Tensta centrum när jag kommer dit på lördagseftermiddagen. Det är tryckande varmt men luften är i alla fall i rörelse. Torgförsäljarna har fullt upp med sina varor medan myllret av människor promenerar förbi. En liten pojke roar sig med att jaga duvorna fram och tillbaka. En man med stort skägg och en påse från systembolaget drar kvickt förbi på sin longboard. Tre män står och diskuterar intensivt i skuggan under ett träd och en gammal gumma sitter på en pall i skuggan och spelar på sitt dragspel.

Då drar en intensiv åskskur förbi. Ett par blixtar syns och regnet öser ner. Torgförsäljarna skyndar sig att plocka in sina varor men får ställa ut dem lika snabbt igen då regnet upphör efter någon minut och det blir lika varmt igen.

Jag går upp mot biblioteket för att låna den bok som bara fanns inne just här och går förbi en samling blommor och gravljus. På ett lakan på väggen står med bokstäver ”VILA I FRID RANDA”. Jag funderar på vad det kan vara som har hänt och en dam frågar mig detsamma vilket jag såklart inte kan svara på förutom att det antagligen är någon som dött.

Jag promenerar vidare men stannar upp på bron till biblioteket för att rota fram plånboken ur väskan för att kolla så att jag har bibliotekskortet med mig. Då kommer en man fram till mig och frågar om jag såg blommorna längre ner på gatan vilket jag svarar att jag gjort. Han berättar att Randa blivit påkörd av en motorcyklist någon dag sedan och att man inte vet vem det var som körde. Han berättar att han inte tror att det var en olycka, skakar uppgivet på huvudet och promenerar vidare.

Jag fortsätter jag åt mitt håll, över bron och in på biblioteket. Jag lånar min bok och beger mig tillbaka mot busstationen. Går mellan stora röda bostadshusklossar klädda med parabolantenner, med mattor hängande från de långa balkongerna, går med stora betongklossar på båda mina sidor.

Jag missar bussen perfekt, går till tunnelbanan och åker den långa, långa rulltrappan ner i den svala underjorden, missar tåget precis och sätter mig på en bänk och läser min nyfunna bok.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.